torsdag 13 januari 2011

Saffransdoftande fiskgryta med vitlöksbröd

250 gram lax
250 gram sej
500 gram krossade tomater
1 gul lök
3 cm ingefära
1-2 morötter (beroende på storlek)
1 fänkål
4 potatisar
4 vitlöksklyftor
1 paket saffran
4- 8 brödskivor
1 tsk honung
2 krm chilipulver
2 msk buljong/ fiskfond/ lantbuljong
1 liter vatten
Salt
Peppar
1 msk tomatpuré
2 msk raps- eller olivolja
50 gram rumsvarmt smör

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut 50 gram smör ur kylskåpet. Skala 4 st potatisar, 1-2 st morötter, 1 gul lök, 4 st vitlöksklyftor och 3 cm ingefära.
2. Dela 1 st fänkål på mitten och skölj bort ev jord. Grovhacka fänkålen och löken och skär potatisarna och morötterna i mindre bitar. Riv 3 st vitlöksklyftor och ingefäran på ett rivjärn.
3. Hetta upp 2 msk olja i en stor kastrull och fräs på lök, vitlök, ingefära, 1 paket saffran och 2 krm chilipulver under omrörning i ca 1 min. Tillsätt potatis, morötter och fänkål och fräs ytterligare i 2 min.
4. Häll på 1 liter vatten och 2 msk buljong/ fiskfond. Koka upp och sänk sedan värmen och
låt det småputtra ca 15 min.
5. Häll på 500 gram krossade tomater, 1 msk tomatpuré och 1 tsk honung och låt det puttra
ytterligare ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
6. Lägg smöret i en skål. Pressa i 1 vitlöksklyfta i smöret. Tillsätt en nypa salt och peppar och
blanda runt ordentligt. Bred på vitlökssmöret på brödskivorna och sätt in i ugnen ca 5 min. Eller tills ytan har fått en lätt gyllenbrun färg.
7. Skär lax och sej i kuber och lägg ner i grytan strax innan servering (se till så att fisken inte
går för länge då blir den lätt torr och smaklös).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar