onsdag 25 november 2009

Morotskaka

12-24 portioner

4 ägg
3 dl socker
2 dl valnötter
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk salt
500 g finrivna morötter
3 dl matolja
Glasyr till morotskakan: 200 g färskost naturell
4 dl florsocker
75 gram rumsvarmt smör
Limesaft

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter). Vispa ägg och socker pösigt. Hacka valnötter grovt. Blanda valnötter, vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och morötter i en bunke. Rör ägg och socker fluffigt igen och tillsätt några droppar olja följt av all olja efterhand i en jämn stråle under omrörning. Vänd ner i bunken och rör ihop allt till en smet och häll i formen. Grädda morotskakan i cirka 55 minuter.

Glasyr till morotskaka: gör under tiden glasyr genom att röra ihop färskost, smör samt florsocker. Späd glasyren med några droppar limesaft för smak. Ta ut morotskakan och låt den svalna. Bred glasyren i ett jämt lager över den avsvalnade morotskakan. Du kan också dela morotskakan i två lager och bre ett lager glasyr emellan. Vackert är att dekorera morotskakan med hela valnötter på toppen (ex. en valnöt för varje tänkt bit morotskaka).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar