söndag 16 januari 2011

Kryddiga färsspett och vintersallad med ädelostdipp

Färsspett
500 gram nötfärs
1 ägg
3 krm mald kryddnejlika
3 krm mald kummin
3 krm kryddpeppar
2 krm ingefära
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Vinterssallad
200 gram rödkål
100 gram grönkål
1 st apelsin
½ citron
200 gram matvete
½ kruka persilja
Olivolja
Salt
Peppar

Dipp
140 gram gräddädelost
8 st aprikoser
1 dl turkisk yoghurt
200 gram färskost
1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka 200 gram matvete enligt anvisning på paketet. Lägg 8 st aprikoser i blöt.
2. Lägg 500 gram nötfärs i en bunke och blanda med 1 ägg, 3 krm nejlika, 3 krm kummin, 3 krm kryddpeppar, 2 krm ingefära, 1 tsk salt, ½ tsk peppar. Forma avlånga järpar och trä på spett. Lägg spetten på en plåt och sätt in i ugnen ca 20 min.
3. Skiva ner rödkålen i tunna strimlor i en bunke och skär grönkålen i lite mindre bitar. Skala och klyfta 1 apelsin.
4. Blanda matvetet med kålen och apelsinklyftor, ringla över lite olivolja och pressa över saften från ½ citron, salta och peppra efter smak och blanda runt ordentligt. Hacka ½ kruka persilja och strö över salladen.
5. Mixa ädelosten med 1 dl yoghurt, 200 gram färskost och 8 st aprikoser till en röra i en matberedare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar