Potatis och purjolökssoppa
Ingredienser
Soppa
Topping
Tillbehör
Tillagning
Soppa:
- 1. Skala potatisen (även till toppingen). Dela 500 gram potatis på mitten och tärna 100 gram potatis i små tärningar. Lägg tärningarna i en skål med vatten och ställ åt sidan.
- 2. Skölj purjolöken och skär i bitar. Finhacka en bit purjolök så att du har ca 1 msk till toppingen. Lägg i en skål och ställ åt sidan. Skala och grovhacka vitlöken.
- 3. Fräs potatis, purjolök och vitlök i smör och olja i en stor kastrull i ca 2 min utan att de tar färg. Tillsätt timjan och vitvinsvinäger och fräs ytterligare 30 sek.
- 4. Tillsätt vatten och buljong och låt soppan sjuda under lock i ca 15 min.
Topping:
- 1. Sila av vattnet på potatistärningarna och stek potatisen i olja så att den blir krispig och får en gyllenbrun stekyta. Salta lite lätt.
Tillbehör:
- 1. Skala och riv morötterna och skölj och skiva gurkan. Lägg upp i skålar.
Soppa:
- 1. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
- 2. Häll upp soppan i fyra djupa tallrikar och toppa med stekta potatistärningar och finhackad purjolök. Droppa över olivolja.
- 3. Servera soppan med knäckebröd, färskost, gurka och rivna morötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar