onsdag 5 februari 2020

Potatis och purjolökssoppa

Ingredienser

Soppa

Topping

Tillbehör

Tillagning

Soppa:

  • 1. Skala potatisen (även till toppingen). Dela 500 gram potatis på mitten och tärna 100 gram potatis i små tärningar. Lägg tärningarna i en skål med vatten och ställ åt sidan.
  • 2. Skölj purjolöken och skär i bitar. Finhacka en bit purjolök så att du har ca 1 msk till toppingen. Lägg i en skål och ställ åt sidan. Skala och grovhacka vitlöken.
  • 3. Fräs potatis, purjolök och vitlök i smör och olja i en stor kastrull i ca 2 min utan att de tar färg. Tillsätt timjan och vitvinsvinäger och fräs ytterligare 30 sek.
  • 4. Tillsätt vatten och buljong och låt soppan sjuda under lock i ca 15 min.
Topping:
  • 1. Sila av vattnet på potatistärningarna och stek potatisen i olja så att den blir krispig och får en gyllenbrun stekyta. Salta lite lätt.

Tillbehör:

  • 1. Skala och riv morötterna och skölj och skiva gurkan. Lägg upp i skålar.

Soppa:

  • 1. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
  • 2. Häll upp soppan i fyra djupa tallrikar och toppa med stekta potatistärningar och finhackad purjolök. Droppa över olivolja.
  • 3. Servera soppan med knäckebröd, färskost, gurka och rivna morötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar