tisdag 29 december 2020

Honung och soja-glaserad lax

 Ingredienser

  • 500ml Vatten
  • 200g Basmati vildris (går att ersätta med vanlig ris men ej lika nyttigt)
  • 1/2 Chili (går att ersätta med chili flakes)
  • 50g Ketchup
  • 50ml Sojasås
  • 50g Honung
  • 4st laxfile
  • 2st  Salladslök
  • 2st Morot
  • 2 st Röd paprika
  • 1 påse Koriander
  • 2  st Lime
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja

Tillagning

1. Sätt ugnen  på 220/200C  varmluft.

2. Koka upp vatten, vildris och en nypa salt ien medelstor kastrull. Sänk till låg värme och kåt sjuda under lock i 10 min. 

3. Ta kastrullen av värme och låt stå under lock i 12 min eller tills servering.

4. Kärna ur och finhacka chili.

5. Blanda en glaze av ketchup, sojasås, honung och hälften av chilin i en skål.

6. Ta bort skinnet från laxen. Ringla lite olivolja i ugnsform och lägg sedan i laxen.

7. Häll över glazen och se till att laxen täcks. tillaga i ugnen, 8-10 min.

8. Skiva salladslök tunt.

9. Skala och riv morot.

10. Kärna ur och skär paprika i 1 cm stora bitar.

11. Finhacka koriander.

12. Dela lime i klyftor. 

13. Blanda salladslök, morotsriv, paprikabitar och koriander med riset.

14. Tillsätt en skvätt olivolja, limejuice, en nypa salt och peppar, och rör om ordentligt. 

15. Fördela riset och laxen mellan era tallrikar och häll över eventuell glaze från ugnsformen 

16. Strö över lite chili. Servera med limeklyftor vid sidan av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar